Laatste koperen elektriciteitsnet Kempen verdwijnt

In de Geelse centrumstraat Pallo wordt een stukje Kempense geschiedenis geschreven. Het bovengrondse kopernet maakt plaats voor een veiliger ondergronds elektriciteitsnet.

Niet enkel het elektriciteitsnet wordt vervangen, de stad besliste om tegelijkertijd ook het aardgasnet, het telecomnetwerk en de waterleiding te vernieuwen en een gescheiden rioleringsstelsel aan te leggen. De inrichting van de straat krijgt ook een make-over.

Het uitzicht van Pallo verandert door deze ingrijpende werken. Waar auto's nu op het voetpad of op de rijweg parkeerden, kunnen ze in de toekomst op afgebakende parkeerplaatsen staan. Door de nieuwe straatindeling hebben voetgangers, fietsers en auto's meer ruimte.

De verlichting wordt vernieuwd (LED) en er komt ook meer groen in het straatbeeld. Het éénrichtingsverkeer blijft behouden. Pallo wordt met andere woorden een kwalitatieve en leefbare centrumstraat.
Omdat de werken gecombineerd worden, blijft de overlast voor de bewoners tot een minimum in tijd beperkt.

Sinds eind januari zijn de nutsmaatschappijen aan het werk. Zij werken ongeveer vier maanden. Daarna legt de aannemer de riolering en realiseert de inrichting van de straat. Als alles vlot verloopt zijn de werken afgerond tegen het einde van het jaar.

meer info: grondgebonden zaken, 014 56 62 50, grondgebondenzaken@geel.be

Op stap met de gids: Lievekenswandeling

Op zondag 11 februari bieden de stadsgidsen met liefde de Lievekenswandeling aan. Ieder jaar vieren miljoenen verliefde paartjes over de ganse wereld Valentijnsdag. De Heilige Valentinus ligt aan de basis van deze romantische dag. Tijdens de wandeling voor geliefden is het uitkijken naar Cupido, zoon van Venus, met zijn magische pijlen die ons hart kunnen raken. De kerk in Bel is de startplaats, het vertrekuur 14 uur. Deelname is gratis.

meer info: dienst toerisme en stadsanimatie, 014 56 63 80, toerisme@geel.be

Tip van de Derdewereldraad: Filmparel 'On Body and Soul'

Op maandag 12 en dinsdag 13 februari kan je in Studio Geel naar filmparel en Gouden Beer-winnaar 'On Body and Soul' gaan kijken. Volgens Paul Verhoeven, voorzitter van de zevenkoppige jury, kozen ze voor 'On Body and Soul' omdat deze film mensen doet denken aan iets dat volgens hem in het dagelijks leven vaak wordt vergeten: mededogen.

De Derdewereldraad kan zich in die uitspraak vinden en kiest daarom 'On Body and Soul' als filmtip. De film gaat over twee verlegen mensen die werken in een slachthuis in Boedapest en die op elkaar verliefd worden. Ze verschijnen in elkaars dromen, in de vorm van herten.

meer info: dienst gelijke kansen, 014 56 73 10, gelijke.kansen@geel.be

Klassieke muziek beluysteren

Onder leiding van een enthousiaste vrijwilliger kan je op maandag 19 februari gratis klassieke melodieën beluisteren in dienstencentrum Luysterbos. Op het programma staan Shostakovich), Simionata, Sarasate, Mozart en Corelli. De muzikale namiddag geeft je de kans om samen te genieten van klassieke muziek. Ken je niet veel van klassieke muziek? Dan is dit de ideale kennismaking. 'Klassieke muziek beluysteren' vindt om de 14 dagen op maandag plaats, telkens van 14 tot 15.30 uur.

meer info: dienstencentrum Luysterbos, 014 56 70 70, dienstencentrum@geel.be

Projectoproep innovatie welzijnsprojecten stad Geel

Het Sociaal Huis werkte een subsidiereglement uit voor innovatieve welzijnsprojecten. Het lokaal bestuur wil hiermee duurzame acties ondersteunen die de welzijnsdoelstellingen aanvullen of versterken.

De zes thema's zijn: armoedebestrijding en maatschappelijke integratie, gezondheidszorg en preventie, kinderopvang, zelfstandig thuis wonen, Geel profileren als Barmhartige Stede en geïntegreerd lokaal welzijnslandschap.
Het maximale subsidiebedrag bedraagt 5 000 euro. Alle organisaties met een werking in Geel kunnen deelnemen. Individuele personen krijgen geen subsidie, maar mensen met nieuwe ideeën kunnen zich wel verenigen in een feitelijke vereniging.

Een projectidee dien je in door het formulier – Projectidee A4 volledig in te vullen en aan het Sociaal Huis te bezorgen via socialezorg@geel.be voor 30 maart 2018. De beoordelingscommissie nodigt de weerhouden projecten uit om door te stromen naar fase 2 om een definitieve aanvraag in te dienen. Deze moet je indienen voor 31 mei 2018. In september wordt je op de hoogte gesteld van de beslissing en wordt een eerste subsidieschijf uitbetaald. Meer informatie, het formulier – Projectidee A4 en het volledige subsidiereglement vind je via http://www.digitaalsociaalhuis.be/geel/Lijst_van_activiteiten_en_diensten/Producten/S/Subsidies_voor_innovatieve_welzijnsprojecten.

meer info: dienst sociale zorg, 014 56 71 20, socialezorg@geel.be

Muziektheater Ule in cc de Werft

Op zaterdag 17 en zondag 18 februari combineer je muziek en theater met de voorstelling Ule in een regie van Ief Dams naar het gelijknamige boek van Marc de Bel. Ule Pauwels wordt net 14 jaar als de Duitsers België binnenvallen. Samen met haar familie slaat ze op de vlucht voor de Duitse dreiging. Het wordt voor Ule een lange tocht vol gevaar, liefde en vriendschap, maar vooral een zoektocht naar zichzelf.

De voorstelling op zaterdag begint om 20.15 uur, op zondag is dat om 14 uur. Tickets kosten 15 euro, vriendenprijs 12 euro.
meer info: cc de Werft, res.dewerft@geel.be, 014 56 66 66 of www.dewerft.be

Walther in café de Werft

Hou je van indie, folk, rock en pop? Dan is het optreden van Walther op dinsdag 13 februari om 20.15 uur iets voor jou. Walther begon in september 2015 als soloproject van Hannes Walther Cuyvers in Gent en werd nadien aangesterkt met een volledige band, met als leden Lani Pellegrini, Sam Enthoven en Alexander Le Bris. Inspiratie van overal die vertaald wordt in een oprecht en verhalend geheel. De toegang is gratis.

meer info: cc de Werft, info@dewerft.be, 014 56 66 66, www.dewerft.be